Historie WROL

Om het geheugen van jullie wat op te frissen, schrijven wij in deze nieuwsbrief wat over de historie van de Witte Raven Old Lions.

Het Nederlands Rugby Touring Team “De Witte Raven” is op 11 december 1964 opgericht in het RCH- clubhuis te Hilversum. De Witte Raven is het eerste, en echte, Nederland vertegenwoordigende rugbytouringteam. In een notendop wordt hieronder het ontstaan en een stuk geschiedenis van “De Witte Raven” beschreven.

Behalve de bond kregen ook clubs in de jaren 60 uitnodigingen om in het buitenland (op een redelijk hoog niveau) wedstrijden te spelen, die vaak niet werden aangenomen omdat de kosten van een reis naar het buitenland voor veel spelers een bezwaar waren en er daarom geen (representatief) team kon worden opgesteld. Om niet alleen het Nederlands team in het buitenland wedstrijden op niveau te kunnen laten spelen, is vanuit enkele ere-klasse clubs het touring team De Witte Raven gevormd, waarvan je alleen op uitnodiging lid kon worden en voor kon spelen.

Al spoedig speelden De Witte Raven ook in Nederland wedstrijden tegen buitenlandse teams, vaak van clubs waardoor men eerder zelf uitgenodigd was. De meeste spelers waren international, maar dat was geen vereiste om uitgenodigd te worden. Behalve het niveau als speler werd de persoon en zijn verdiensten voor het rugby beoordeeld. Vermoedelijk om de bondscoach niet voor de voeten te lopen, waren gaandeweg de meeste Witte Raven die eerder voor het Nederlands team waren uitgekomen ouder dan 35 jaar en/of gestopt als international.

Het Nederlands team heeft vroeger wel eens onder de naam Impala ́s gespeeld. Maar Impala beestjes lopen in Nederland alleen rond achter hekken in Nederlandse dierentuinen. De naam was dan ook volkomen fout gekozen. Bij het denken aan een Impala werden de spelers depressief en verloren dan ook menige wedstrijd. De Witte Raven leden zijn altijd optimistisch en vrolijk. Zij worden gekozen voor, en om bepaalde redenen, en dat maakt hen blij. Een Witte Raaf is een grote zeldzaamheid. 

Raven zwerven uit, over de hele wereld. Er lopen en vliegen dan ook maar een paar honderd in het rond. Het zijn sterke vogels, van de 78 eerste leden uit 1964 zijn er nog zeker 70 in leven.

Met regelmaat werden er tours met meerdere wedstrijden georganiseerd, en men ontmoette elkaar bij interlands, Amsterdam Sevens en op eigen activiteiten, zoals reünies en jaardiners. Om op de Amsterdam Sevens met een redelijk team mee te kunnen doen werden de doelstellingen uitgebreid tot het begeleiden van Nederlandse jonge talentvolle spelers, om samen met uitgenodigde buitenlandse spelers ervaringen op te doen.

De Witte Raven hebben heel wat meegemaakt. De tours gingen meerdere malen naar Amerika, Engeland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Joegoslavië, Zwitserland, Zuid Afrika enz.

“De Old Lions” is later opgericht, als vereniging voor spelers en vooral oud-spelers. De vereniging had vooral sociale activiteiten, en men ontmoette elkaar op eigen reünies, interlands en de Heineken Sevens.

Om kosten te besparen en omdat veel Witte Raven ook Old Lion waren en elkaar in beide hoedanigheden bij Sevens en interlands zagen, is na een organisatorische fusie in de jaren negentig De Witte Raven Old Lions ontstaan. Alle Witte Raven waren daarna automatisch Old Lion, maar voor toetreding tot De Witte Raven moest je onveranderd uitgenodigd worden.

Vanaf de tweede helft van de jaren negentig zijn de activiteiten van WROL verwaterd. Aanvankelijk zijn er nog enkele wedstrijden in het buitenland gespeeld, de laatste jaren is er alleen een team op de Sevens geweest, bij welke gelegenheid er dan ook een WROL bijeenkomst was. Omdat er vrijwel geen evenementen waren stonden ook de bestuurlijke activiteiten op een laag pitje, met hetzelfde resultaat voor zaken als de inning van contributie.

In 2012 is o.a. met de wedstrijd de Witte Raven tegen het Oud Nederlands Studenten Team tijdens de Haagsche Rugby Dagen en het eerste Cap Galadiner in september van dat jaar, een herstart gemaakt met de WROL. 


Met vriendelijke groet,Eric van Rijn
President De witte Raven
e-mail: bestuur@dewitteraven.com